<h1>www.kostech.sk</h1>
 

kostech

web

kostech.sk

web

kostech.sk

web

Popis

Hydraulický akumulátor Parker Olear je tlaková nádoba umožňujúca akumuláciu istého objemu pracovnej kvapaliny pod tlakom. Z energetického hľadiska môžeme hydraulický akumulátor považovať do istej miery za obdobu elektrického akumulátora. Rovnako v ňom zhromažďujeme energiu, ktorú v okamihu potreby uvoľňujeme do hydrostatického obvodu. Hydraulický akumulátor je schopný prijatý objem pracovnej kvapaliny uvoľniť do hydrostatického obvodu bez potreby ďalšej energie. Na rozdiel od elektrického akumulátora môžeme hydraulický akumulátor vybiť značnou rýchlosťou.
Hydraulické akumulátory Parker Olear sa používajú na:
- akumuláciu hydrostatickej energie,
- núdzové ovládanie hydraulického systému,
- kompenzáciu priesakov hydraulickej sústavy,
- kompenzáciu zmeny objemu hydraulického oleja,
- útlm hydraulických rázov v hydraulickom systéme,
- tlmenie pulzácií hydraulického obvodu.

Delenie akumulátorov
Z hľadiska použitého nositeľa hydrostatickej energie môžu byť akumulátory:
- závažové hydraulické akumulátry,
- pružinové hydraulické akumulátory
- plynové hydraulické akumulátory.
Najčastejšie sú v praxi používané plynové hydraulické akumulátory Parker Olear.

Plynový akumulátor
Plynový hydraulický akumulátor Parker Olear má v uzatvorenom priestore stlačený plyn, ktorý pôsobí na pracovnú kvapalinu hydraulického systému. Plyn pôsobí na pracovnú kvapalinu ako pomerne dokonalá pružina buď priamo na hladinu hydraulického oleja alebo prostredníctvom oddeľovacieho člena. Je tvorený tlakovou nádobou s vysokou pevnosťou. V nádobe je vložený oddeľovací člen zaisťujúci nepriepustnosť medzi plynnou a kvapalnou časťou.
PlynAkum
Podľa oddeľovacieho člena, ktorý oddeľuje plynné a kvapalné médium, rozoznávame:
- vakové hydraulické akumulátory,
- membránové hydraulické akumulátory,
- piestové hydraulické akumulátory.

Všetky druhy plynových akumulátorov sa v praxi využívajú na akumuláciu energie a patria medzi najpoužívanejšie.

1.1. Vakový akumulátor
Vakový akumulátor Parker Olear je valcová, najčastejšie poľguľovito zakončená alebo i guľová nádoba, v ktorej je na plynovej strane pripevnený pružný vak, meniaci svoj objem podľa tlakových pomerov v akumulátore. Na kvapalinovej strane je zariadenie uzatvárajúce odber kvapaliny a súčasne brániace poškodeniu vaku vtiahnutím do výstupu. Keďže pri prázdnom akumulátore vak tlakom plynu priľne k plášťu akumulátora a nepohybuje sa po ňom, nie je nutné plášť obrábať, čo znižuje výrobné náklady a cenu. Deformačná práca pri zmene objemu vaku je nízka, takže citlivosť na objemové zmeny pracovnej kvapaliny sa blíži citlivosti akumulátoru pôsobiacemu priamo na hladinu pracovnej kvapaliny.

VakAkum1

1.2. Membránový akumulátor
Membránový akumulátor Parker Olear má zvyčajne tvar guľe. V jednej pologuli je plniaci plynový otvor s jednosmerným ventilom. V druhej výstupný otvor pre pracovnú kvaplinu. Deliacim prvkom je pružná membrána zovrená medzi obe pologuľe a v strede zosilnená, aby sa membrána nevtiahla do výstupu. Guľový tvar je výhodný z hľadiska hmotnosti, pretože napätie v stenách je pri rovnakom tlaku polovičný oproti valcovému. Môže sa montovať v ľubovoľnej polohe. Pre väčšie objemy je nevhodný, pretože zaberá väčšiu pôdorysnú plochu.. Ďalším obmedzením sú veľké deformácie membrány, ktoré ovplyvňujú životnosť akumulátora.
VakAkum2

1.3. Piestový akumulátor
V piestovom akumulátore Parker Olear zabraňuje prenikaniu plynu do pracovnej kvapaliny utesnený, plávajúci piest s tesnením, ktorý sa pohybuje v čisto obrobenom valci s vekami. Vo vekách sú otvory pre prívod pracovnej kvapaliny a plynu, prípadne pre montáž kontrolných prístrojov. Obvykle sa pre úsporu zastavaného priestoru montuje zvislo, s plynnou stranou hore. Životnosť závisí na presnosti a kvalite vnútornej plochy valca a materiálu tesnenia. Je menej citlivý na rýchle zmeny objemu v porovnaní s akumulátorom priamo pôsobiacim na hladinu pracovnej kvapaliny. Na „odlepenie“ piesta potrebujeme 2 až 3 % hodnoty tlaku v akumulátore. Preto je piest väčšinou z hliníkovej zliatiny. Je spoľahlivý a potrebuje minimálnu údržbu. Vyrába sa pre tlaky do 35 MPa (výnimočne 55 MPa) a objemy do 400 dm3.
PiestAkum

Hydraulické akumulátory Parker Olear sú tlakové nádoby, pri ktorých sú konštrukcia, prevádzka a servis určené technickými predpismi. Prevádzkovanie akumulátorov pracujúcich s vyššími tlakmi je možné len na základe súhlasu bezpečnostného úradu. Pre získanie súhlasu musia byť dodržané konštrukčné a výrobné zásady a musia byť uskutočnené skúšky periodicky opakované. Akékoľvek práce na akumulátore alebo hydrostatickom obvode, kde je zabudovaný, sa môžu uskutočniť iba po vypustení tlakovej kvapaliny, prípadne až po odstránení plynu z plynovej časti akumulátora.

Hydraulické akumulátory Parker Olear musia mať trvalé a dobre čitateľné označenie:
- výrobcu, prípadne dodávateľa,
- výrobné číslo,
- rok výroby,
- dovolený pracovný pretlak (max. prípustná hodnota tlaku v akumulátore),
- objem,
- dovolenú pracovnú teplotu, pokiaľ je táto mimo interval –10 0C < t < 50 0C,
- označenie pre uchytenie pri preprave a práci

 
  14.4.2015 | Pridal: Admin | Aktuálne | zobrazené: 2206 krát |  

Kostech s.r.o. | Powered by :CMS | Copyright Kostech s.r.o.